Ficatul este responsabil pentru descompunerea carbohidratilor, pentru producerea glucozei si pentru detoxifierea organismului. Tot ficatul stocheaza substantele nutritive si creeaza bila, care este necesara pentru digerarea si absorbtia nutrientilor in mod corespunzator.
Exista multe alimente si bauturi pe care o persoana le poate consuma pentru a-si proteja ficatul.
Ficatul este vital pentru sanatatea generala a organismului. Disfunctia hepatica poate duce la afectiuni hepatice, tulburari metabolice si chiar diabet de tip 2.
Desi poate fi imposibil sa gestionezi toti factorii de risc, consumarea anumitor alimente si bauturi poate contribui la o buna sanatate hepatica.
In acest articol, vom acoperi cele mai bune alimente pentru sanatatea ficatului, efectele benefice pentru organe si unele alimente care ar trebui evitate.
Unele dintre cele mai bune alimente si bauturi care sunt bune pentru sanatatea ficatului:
O lucrare din 2013 care apare in jurnalul Liver International sugereaza ca peste 50% din populatia Statelor Unite consuma zilnic cafea.
Cafeaua pare sa fie buna pentru ficat, mai ales pentru ca protejeaza impotriva anumitor probleme de sanatate cum ar fi boala hepatica grasa.
Studiul mai arata ca administrarea zilnica de cafea poate reduce riscul de afectiuni hepatice cronice. Poate proteja ficatul de afectiuni daunatoare, cum ar fi cancerul de ficat.
Un studiu din 2014, care apare in Jurnalul de Gastroenterologie Clinica, sugereaza ca efectele protectoare ale cafelei se datoreaza influentei enzimelor hepatice.
Cafeaua, spune studiul, pare sa reduca acumularea de grasimi in ficat. De asemenea, creste antioxidantii de protectie in ficat. Compusii din cafea ajuta si enzimele hepatice sa elimine din corp substante care cauzeaza cancerul.
Consumul fulgilor de ovaz este o modalitate usoara de a adauga fibre in dieta. Fibrele sunt un instrument important pentru digestie, iar fibrele din ovaz pot fi deosebit de utile pentru ficat. Ovazul si fulgii de ovaz sunt bogate in compusi numiti beta-glucani.
Un studiu publicat in 2017 din Jurnalul International al Stiintelor Moleculare arata ca beta-glucanii sunt foarte activi biologic in organism. Ei ajuta la modularea sistemului imunitar si la lupta impotriva inflamatiei si pot fi deosebit de utili in lupta impotriva diabetului si a obezitatii.
In plus, studiul constata ca beta-glucanii din ovaz contribuie la reducerea cantitatii de grasimi stocate in ficat la soareci, ceea ce ar putea ajuta la protejarea ficatului. Totusi, sunt necesare mai multe studii clinice pentru a confirma acest lucru.
Oamenii care doresc sa adauge ovaz sau fulgi de ovaz la dieta lor ar trebui sa caute ovazul integral mai degraba decat faina de ovaz preambalata. Faina de ovaz preambalata poate contine umpluturi precum faina sau zaharuri, care nu vor fi la fel de benefice pentru organism.
Un studiu din 2015 din Jurnalul Mondial al Gastroenterologiei arata ca ceaiul verde poate contribui la reducerea continutului total de grasimi, la combaterea stresului oxidativ si la reducerea altor semne ale bolii hepatice nealcoolice (NAFLD).
Este important sa retineti ca ceaiul poate fi mai bun decat extractele, deoarece unele extracte pot dauna ficatului, in loc sa il vindece.
Studiul arata ca nu exista inca recomandari specifice pentru persoanele cu aceasta afectiune de a consuma ceai sau extracte de ceai, dar legatura cu sanatatea ficatului este promitatoare.
Adaugarea usturoiului la regimul alimentar poate sa stimuleze ficatul.
Un studiu din 2016 care apare in jurnalul Advanced Biomedical Research constata ca consumul de usturoi reduce greutatea corporala si continutul de grasimi la persoanele cu NAFLD, fara modificari ale masei corporale.
Acest lucru este benefic, deoarece supraponderalitatea sau obezitatea sunt un factor care contribuie la NAFLD.
Multe fructe de padure rosii, cum ar fi afine, zmeura sau merisorul, contin antioxidanti numiti polifenoli, care pot ajuta la protejarea ficatului.
Dupa cum sugereaza un studiu din Jurnalul Mondial de Gastroenterologie, consumarea regulata de fructe de padure poate sa stimuleze sistemul imunitar.
Studiul prezentat in Jurnalul Mondial al Gastroenterologiei arata ca strugurii (sucul de struguri si semintele de struguri) sunt bogati in antioxidanti care pot ajuta ficatul prin reducerea inflamatiei si prevenirea leziunilor hepatice.
Consumul de struguri intregi este o modalitate simpla de a adauga acesti compusi in dieta. Un supliment de extract de seminte de struguri poate furniza si antioxidanti.
Studiul World Journal of Gastroenterology mentioneaza grapefruitul ca un aliment util. Grapefruitul contine doi antioxidanti principali: naringin si naringenin. Acestia pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni prin reducerea inflamatiei si protejarea celulelor hepatice.
Compusii pot reduce acumularea de grasimi in ficat si sa creasca enzimele care ard grasimi. Acest lucru poate face ca grapefruitul sa fie un instrument util in lupta impotriva NAFLD.
Fructul si sucul de cactus pot fi benefice pentru sanatatea ficatului. Studiul World Journal of Gastroenterology sugereaza ca compusii din fructe pot ajuta la protejarea organelor.
Majoritatea cercetarilor se concentreaza asupra extractelor din fructe, insa studiile care se concentreaza pe fructe sau sucuri sunt necesare.
Un studiu din 2015 care apare in jurnalul Comunicarea Complementara pe Baza Medicinei Alternative arata ca un numar mare de alimente vegetale pot fi de ajutor pentru ficat.
Aceste alimente sunt:
• avocadoul
• banana
• orzul (il poti avea imediat)
• sfecla si sucul de sfecla
• brocoliul
• orezul brun
• morcovii
• smochinele
• verdeata, cum ar fi kale sau anumite salate
• lamaia
• papaya
• pepenele
Oamenii ar trebui sa manance aceste alimente ca parte a unei diete intregi si echilibrate.
Dupa cum arata un studiu din Jurnalul Mondial de Gastroenterologie, consumul de peste gras si suplimente de ulei de peste pot ajuta la reducerea impactului unor afetiuni cum ar fi NAFLD.
Pestele gras este bogat in acizi grasi Omega-3, care sunt grasimile bune care ajuta la reducerea inflamatiei. Aceste grasimi pot fi deosebit de utile pentru ficat, deoarece aceste grasimi par sa impiedice acumularea excesiva de grasimi si sa mentina nivelul enzimelor in ficat.
Studiul recomanda sa mananci peste gras de cel putin 2 ori pe saptamana. Daca nu este usor sa introduceti pestii grasi cum ar fi heringul sau somonul in dieta, incercati sa luati un supliment zilnic de ulei de peste sau de krill (il puteti cumpara direct).
Acelasi studiu spune ca consumul de nuci poate fi un alt mod simplu de a mentine ficatul sanatos si de a proteja impotriva NAFLD. Nucile contin, in general, acizi grasi nesaturati, vitamina E si antioxidanti.
Acesti compusi pot ajuta la prevenirea NAFLD, precum si la reducerea inflamatiei si stresului oxidativ.
Mancand o mana de nuci (nuci sau migdale) in fiecare zi poate ajuta la mentinerea sanatatii ficatului. Totusi aveti grija la caloriile pe care nucile le au.
Consumul prea multor grasimi nu face bine ficatului, dar unele grasimi il pot ajuta. Conform studiului World Journal of Gastroenterology, adaugarea uleiului de masline la dieta poate ajuta la reducerea stresului oxidativ si la imbunatatirea functiei hepatice. Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de acizi grasi nesaturati din ulei.
In general, gasirea unui echilibru in dieta va mentine ficatul sanatos. Cu toate acestea, exista unele alimente si grupuri de alimente pe care ficatul le gaseste mai greu de procesat.
Acestea includ:
• Alimentele grase: acestea includ alimente prajite, fast food si takeout. Gustari ambalate, chips-urile pot avea un continutsurprinzator de ridicat de grasimi.
• Produsele alimentare cu amidon: painea, pastele si prajiturile sau produse de panificatie.
• Zaharul: reducerea zaharului si a alimentelor zaharoase, cum ar fi cerealele, produsele de panificatie si bomboanele pot ajuta la reducerea stresului asupra ficatului.
• Sarea: modalitati simple de a reduce aportul de sare evitarea conservelor pe baza de carne sau de legumelor si reducerea sau evitarea mezelurilor.
• Alcoolul: orice persoana care tine la ficatul sau trebuie sa ia in considerare reducerea aportului de alcool sau eliminarea completa a acestuia.
Ficatul joaca un rol important in organism. Ne putem mentine ficatul sanatos, fara complicatii hepatice, consumand anumite alimente si bauturi.
Exista multe tipuri de alimente care pot dauna ficatului.
Alegerea alimentelor care sunt bune pentru ficat poate ajuta ficatul sa isi indeplineasca cu succes functiile.
Bibliografie:
www.medicalnewstoday.com
www.ncbi.nlm.nih.gov