Ce este aceasta alga?

Fie ca vorbim de algele verzi-albastrui AFA sau de Spirulina si Chlorella, alaturi de alte superalimente, algele sunt cunoscute pentru aportul important de nutrienti atat de necesari in sustinerea sistemului imunitar. S-a vorbit mult in ultimii ani si cu siguranta se va mai vorbi, despre sistemul imunitar, paznicul pe care fiecare om il are, si, este de datoria noastra sa il hranim corespunzator.

Azi insa nu vom discuta despre sistemul imunitar, ci despre o alga verde-albastra ce creste in ape dulci si alcaline numita Spirulina.

Daca prin anii 70 se colectau anulat pana la 100 de tone de spirulina, se estimeaza ca pana in 2020 se va ajunge la o colectare de pana la 220.000 de tone.

O sa te gandesti acum, cat este publicitate si cat este adevar pentru acesta super planta numita spirulina daca a crescut intr-un ritm accelerat produstia si comercializarea ei la scara larga?

Ei bine, in randurile de mai jos vom aminti beneficii ei bazate pe studii, de unde o putem procura, cum si cat consumam sau de ce sa ne ferim cand cumparam spirulina.

Beneficiile spirulinei

Inainte de a lista mai jos principalele rezultate obtinute in urma testelor, este de mentionat ca aceste teste au fost facute pe subiecti umani. Exista multiple teste facute si pe animale cu spirulina, dar nu vom discuta despre ele in acest articol.

Alergii (rinita nazala) si congestia nazala

Simptomele rinitei alergice au scazut dupa consumul de 2g/zi de spirulina timp de 6 luni. Studiul a fost facut pe un esantion de 129 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani, o parte din ei au primit placebo iar o parte spirulina. Persoanele ce au primit spirulina au simtiti imbunatatiri majore inclusiv ameliorarea congestiei nazale, stranutului in cascade, mancarimi nazale (prurit), secretiilor nazale.

Tensiunea arteriala

Consumul de 3.5 pana la 4.5 grame de spirulina pe zi, pentru 6 pana la 12 saptamani, pe un esantion de 88 de persoane a dus la rezultate scazute a tensiunii arteriale, reglara indirecta a colesterolului total prin scaderea HDL si reducerea numarului de trigliceride.

Cresterea energiei si puterii musculare

Pe un esantion de 20 de studenti sanatosi (20 antrenati si 20 neantrenati) s-a testat consumul de 2g de spirulina pe zi pentru o perioada de 8 saptamani. S-a constatat o crestere in puterea musculara si energia generala alaturi de antrenament. Jumatate din subiecti au primit placebo, in grupul de placebo nu au existat modificari in puterea musculara sau energia generala. De asemenea, testul a avut in vederea si anduranta musculara, dar testele au aratat ca dupa perioada de 8 saptamani nu au existata imbunatatiri in acest sens.

Sustinerea ficatului

Ficatul este cel mai mare organ solid din corpul nostru si cantareste aproximativ 2kg la un om sanatos. El transforma prin descompunere moleculele toxice in molecule inofensive. In 3 studii facute pe 3 persoane obeze cu un ficat marit, ce au primit 4.5 g pe zi de spirulina s-au observat imbunatatiri seminificative dupa 3 luni de administrare.

Sursa de GLA (acid gama-linoleic)

Este cunoscut faptul ca principala sursa de GLA este laptele matern, urmat de spirulina si seminte de canepa. Intr-un studiu facut pe 35 prescolari care traiau intr-o zona de langa Cernobal (puternic radioactiva) a administrat aproximativ 5g de spirulina pe zi, timp de 45 de zile, consumul ducand la o scadere de IgE din sange normalizand astfel sensibilitatea la alergii a organismului copiilor.

Cum si cat consumam

In studiile efectuate nu s-au folosit doze mai mari de 10 grame de spirulina pe zi. Se recomanda sa se foloseasca doze de 3 pana la 10 grame. Spirulina se poate lua intr-o singura doza pe zi sau in doze mai mici de mai multe ori pe zi.

Pentru incepatori si copii cu varsta cuprinsa intre 2-9 ani: 3-5g/zi

Adulti si copii cu varsta cuprinsa intre 10-18 ani: 6-10g/zi

De ce sa ne ferim cand cumparam spirulina

Este necesar ca membrana celulara a spirulinei sa fie sparta pentru a se digera corespunzator organismul uman. Daca nu este specificat acest lucru in descrierea produsului, intrebati pentru a va asigura ca este o sursa usor digerabila de spiruluina. De asemenea, incercati sa alegeti sursele sigure de spirulina pe cat posibil cu certificate ecologice valide si din surse necontaminate.

De unde si sub ce forma o putem cumpara

Se poate achizitiona de aici (www.evitamin.ro), atat in forma de tablete (mai usor de administrat datorita gustului neprietenos pentru incepatori sau copii) sau direct sub forma de pulbere. Spirulina se gaseste in cantitati mici si in diferite preparate cu ciocolata.

 

Referinte Bibliografice

www.romedic.ro/rinita-alergica 
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20370930
www.examine.com/supplements/Spirulina/
Noua Biblie a vitaminelor – Earl Mindell

Superalimentele – David Wolfea

Articol generat de www.eVitamin.ro

Lasa un comentariu