Guarana, fructul din Amazon care ne face mai puternici

Guarana este o planta originara din regiunea amazoniana, utilizata aici de secole intregi si adusa in Europa in secolul 16 de cronicarii spanioli. Invaluita in legende, datorita originilor sale, guarana este astazi apreciata insa la nivel global pentru efectele sale benefice asupra sanatatii.

Guaranina, o alta denumite pentru cafeina

Fructul de guarana are un cotinut bogat de guaranina, o substanta identica din punct de vedere chimic cu cafeina din alte surse, cum ar fi cea din cafea, ceai sau yerba mate. Cu alte cuvinte, cafeina poate fi extrasa din mai multe plante si poarta doar denumiri diferite, in functie de sursa. De exemplu, cea provenita din ceai este cunoscuta sub denumirea de teina, cea din boabele de cafea se numeste cofeina, iar cea din yarba mate – mateina.

Guaranina este insa doar una dintre xantinele continute de guarana. Aceasta planta mai contine si teofilina si teobromina, doua alte substante cu structura similara cafeinei si, de asemenea, cu actiune stimulenta asupra sistenului nervos central.

Beneficii

Pentru ca este bogata in substante ce actioneaza asupra sistemului nervos central si intensifica activitatea acestuia, guarana creste nivelul de energie si ne ajuta atat la nivel fizic, cat si psihic. Guarana contribuie la imbunatatirea performantelor sportive prin cresterea rezistentei fizice si a energiei furnizate de organism. La nivel mental, guarana reduce oboseala psihica si imbunatateste memoria, dar si capacitatea de concentrare.

Guarana este solublila in apa si are o absorbtie lenta, de aceea efectele sale pot dura si de doua ori mai mult decat cele oferite de clasicul stimulant: cafeaua. In timp ce o ceasca de cafea ne poate mentine mai alerti intre 3 si 4 ore, efectele guaranei pot dura si pana la 8 – 10 ore. Atentie insa, intrucat este un stimulant puternic, guarana trebuie consumata cu moderatie, pentru a se evita instalarea unei stari de alerta prelungite sau a insomniei.

Guarana poate ajuta si la scaderea in greutate, prin actiune dubla. In primul rand, aceasta imbunatateste metabolismul, adica totalitatea proceselor care transforma hrana in substante pe care organismul le foloseste apoi pentru indeplinirea diverselor functii, inclusive producerea energiei. In al doilea rand, guarana inhiba apetitul si contribuie astfel la reducerea aportului caloric.

Tot datorita efectului stimulent pe care il are asupra organismului, guarana contribuie la sanatatea sistemului circulator, fiind recomandata pentru persoanele hipotensive care au nevoie de cresterea ritmului cardiac. De asemenea, guarana poate avea efect afrodisiac.

Ce zici, merita guarana sa devina alternativa mai puternica si mai sanatoasa a cafelei tale?

Lasa un comentariu