Afla care sunt cele 10 beneficii ale radacinii de maca!

Maca este o planta peruana cultivata in Muntii Andesilor. Este o leguma crucifera, ceea ce inseamna ca este inrudita cu broccoli, varza si varza.

Maca este un ingredient obisnuit in bucataria peruviana care da feluri de mancare o aroma de pamantie. Radacina plantei de Maca poate fi macinat intr-o pulbere si adaugat la diverse mese sau smoothies.

In afara de utilizarea culinara, maca poate avea, de asemenea, mai multe beneficii pentru sanatate. In acest articol vom detalia 10 beneficii posibile pentru sanatate.

Top 10 beneficii

Exista o serie de avantaje potentiale ale radacinii maca:

1. Cresterea libidoului

Cel mai cunoscut beneficiu a radacinii maca este potentialul sau de a creste libidoul. Exista unele dovezi stiintifice care sustina aceasta afirmatie.

Spre exemplu, un studiu mai vechi din 2002 a constatat ca barbatii care au luat intre 1,5 si 3 grame de maca pe zi au prezentat o crestere a libidoului comparativ cu cei care au primit un placebo.

O trecere in revista a mai multor studii din 2010 a studiilor privind functionarea sexuala si maca a constatat unele dovezi care sugereaza ca maca ar putea imbunatati libidoul, dar autorii au spus ca sunt necesare mai multe cercetari.

Un studiu din 2015 a constatat ca radacina de maca poate ajuta la reducerea disfunctiei sexuale la femeile aflate in postmenopauza care au luat un antidepresive.

2. Reducerea disfunctiei erectile

Radacina de Maca ar putea avea, de asemenea, beneficii pentru persoanele cu disfunctie erectila (ED). Un studiu mic din 2009 a analizat efectul consumarii a 2,4g de radacina de maca pe zi, timp de 12 saptamani, asupra perceptiei participantilor asupra bunastarii generale si sexuale.

Participantii la studiu au fost barbati cu ED usoara. Cei care au luat radacina de maca au prezentat o crestere semnificativa a bunastarii sexuale decat cei care au luat un placebo.

3. Stimularea energiei si a rezistentei

Unii sportivi si culturisti folosesc radacina maca ca supliment pentru a-si creste energia si performanta. Exista unele dovezi care au sustinut acest lucru.

Un studiu pilot din 2009 a constatat ca utilizarea unui extract de maca timp de 14 zile a imbunatatit performanta pentru biciclistii masculini intr-un circuit de 40 de kilometri. Cu toate acestea, rezultatele nu au fost semnificativ diferite fata de cei care au luat un placebo.

Cu toate acestea, acelasi studiu a constatat ca extractul de maca a imbunatatit libidoul la participantii care l-au folosit. Totusi, marimea esantionului acestui studiu a fost foarte mica, deci sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma rezultatele.

4. Cresterea fertilitatii

O intrebuintare pe scara larga a radacinii maca este pentru a cresterea fertilitatii, in special la barbati.

O lucrare din 2016 a constatat unele dovezi ca radacina maca poate creste calitatea materialului seminal atat la barbatii fertili cat si la cei infertili. Cu toate acestea, este nevoie de mai multa cercetare.

5. Imbunatatirea dispozitiei

Maca contine flavonoide, care se crede ca imbunatatesc starea de spirit si reduc anxietatea. Un studiu efectuat la 14 femei din postmenopauza a constatat ca maca poate reduce sentimentele de anxietate si depresie.

De asemenea, un studiu din 2015 a constatat ca maca ar putea reduce simptomele depresiei la femeile aflate in postmenopauza chineza.

6. Reducerea tensiunii arteriale

Este posibil ca radacina maca sa contribuie, de asemenea, la imbunatatirea tensiunii arteriale. Acelasi studiu din 2015 a constatat, de asemenea, ca 3,3 g de maca pe zi timp de 12 saptamani au scazut tensiunea arteriala la femeile chineze aflate in postmenopauza.

7. Reduce daunele provocate de soare

Un studiu mai vechi facut pe animale a constatat ca maca ar putea ajuta la protejarea pielii de razele UV. Un alt studiu pe animale in 2011 a constatat ca extractele din frunze de maca ar putea ajuta la prevenirea formarii celulelor solare.

8. Combaterea radicalilor liberi

Radacina de maca ajuta la generarea antioxidantilor naturali in organism, cum ar fi glutation si superoxid dismutase.

Antioxidantii ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi, care pot deteriora celulele din organism.

9. Reducerea simptomelor menopauzei

Unii sustinatori ai radacinii maca cred ca ar putea ajuta la echilibrarea nivelurilor hormonului estrogen. In timpul perimenopauzei, perioada de tranzitie dintre fertilitate si menopauza, nivelul de estrogen fluctueaza si provoaca o varietate de simptome.

Un studiu a constatat ca femeile in postmenopauza care au luat doua comprimate zilnice care contin maca au prezentat simptome reduse, cum ar fi bufeurile si transpiratiile nocturne.

10. Imbunatateste puterea de invatare si de memoriei

Exista unele dovezi care sugereaza ca maca poate imbunatati puterea de invatare si de memorare. De exemplu, un studiu din 2011 a constatat ca maca ar putea imbunatati memoria la soareci.

O lucrare de literatura din 2014 a sugerat ca maca poate avea beneficii pentru performanta de invatare si de memorare. Cercetatorii au sugerat ca ar putea fi de ajutor in tratarea conditiilor care afecteaza aceste procese.

Cu toate acestea, in prezent sunt disponibile numai studii facute pe animale, deci nu este clar daca maca va avea aceleasi beneficii la om.

Riscuri

Maca nu este in prezent asociat cu riscuri pentru sanatate la majoritatea oamenilor si este putin probabil sa provoace reactii adverse in doze moderate.

Cu toate acestea, datorita efectului asupra hormonilor, persoanele cu probleme tiroidiene ar trebui sa evite luarea maca. Este, de asemenea, mai bine sa evitati sa luati maca atunci cand urmati tratamente care modifica nivelurile hormonale, cum ar fi tratamente pentru cancerul de san.

De retinut

Maca are o serie de potentiale beneficii pentru sanatate, in special pentru sanatatea sexuala. Cu toate acestea, dovezile care stau la baza acestor beneficii pentru sanatate sunt slabe, deoarece multe studii au folosit esantioane mici de oameni sau s-au facut studii pe animale.

Cercetatorii trebuie sa efectueze mai multe studii la scara larga la om pentru a determina daca maca este eficienta. Desi exista putine riscuri pentru sanatate asociate cu administrarea maca, majoritatea oamenilor pot incerca maca fara a avea efecte secundare adverse.

Daca o persoana este interesata sa incerce radacina de maca poate gasi aici diferse variante.

Lasa un comentariu