Spirulina?! Cateva lucruri despre ea.

Spirulina. O scurta introducere

Spirulina este un tip de alge de culoare albastru-verde pe care oamenii il pot lua ca supliment. Este considerata un superaliment datorita continutului nutritional excelent si beneficiilor pentru sanatate.

Spirulina are un continut ridicat de proteine ​​si vitamine, ceea ce il face un excelent supliment pentru persoanele cu diete vegetariene sau vegane.

Cercetarile sugereaza ca spirulina are proprietati antioxidante si de combatere a inflamatiei, precum si capacitatea de a ajuta la reglarea sistemului imunitar.

Acest articol prezinta 11 potentiale beneficii pe care oamenii le pot obtine de la adaugarea spirulinei la dieta lor.

1. Profil nutritional excelent

Consumul de spirulina este o modalitate de a suplimenta proteinele si vitaminele din alimentatie fara efecte secundare notabile.

O lingura sau 7 grame (g) de spirulina uscata contine:

• 20 de calorii
• 4,02 g de proteine
• 1,67 g de carbohidrat
• 0,54 g de grasime
• 8 miligrame (mg) de calciu
• 2 mg de fier
• 14 mg de magneziu
• 8 mg de fosfor
• 95 mg de potasiu
• 73 mg de sodiu
• 0,7 mg de vitamina C

De asemenea, contine tiamina, riboflavina, niacin, folat si vitamine B-6, A si K.

Consumul spirulinei, ca parte a unei diete echilibrate, poate ajuta o persoana sa ramana bine hranita.

2. Pierderea in greutate

Oamenii pot pierde in greutate daca consuma mai putine calorii decat folosesc.

Citeste aici mai multe despre nutritie: https://www.activpharma.ro/organic-news/vesti-delicioase/nutritie-ce-este-si-de-ce-este-important/

Spirulina este un aliment bogat in nutrienti, cu continut scazut de calorii, care contine multi nutrienti intr-o cantitate mica de pulbere. Introducerea spirulinei in dieta poate ajuta oamenii sa piarda in greutate fara a pierde nutrienti.

Rezultatele unui studiu controlat placebo dublu-orb 2016 sugereaza ca spirulina poate ajuta la gestionarea greutatii. In cadrul studiului, persoanele care au fost supraponderale si au mancat in mod regulat spirulina timp de 3 luni au prezentat un indice de masa corporala imbunatatit sau IMC.

3. Imbunatatirea sanatatii intestinului

Spirulina poate fi digerata cu usurinta datorita structurii sale in care celulele nu au ziduri dure, fibroase. Dar se poate consuma pentru a imbunatati sanatatea intestinala?

Sunt necesare mai multe cercetari asupra oamenilor, dar studiile pe animale arata ca spirulina poate sustine sanatatea intestinului pe masura ce oamenii imbatranesc.

Un studiu pe 2017 pe soareci mai in varsta sugereaza ca spirulina poate conserva bacteriile intestinale sanatoase in timpul procesului de imbatranire.

Spirulina nu contine multe fibre, asa ca este esential sa se includa in alimentatie alte alimente sanatoase bogate in fibre.

4. Gestionarea diabetului zaharat

Spirulina este o solutie de gestionare a simptomele diabetului. Dar este nevoie de mai multa cercetare inainte ca medicii sa o recomande in aceasta directie.

Un studiu de revizuire din 2018 a constatat ca suplimentarea cu spirulina a redus semnificativ nivelul de glucoza din sange. Nivelul de glucoza din sange este o problema comuna la persoanele cu diabet zaharat tip 1 si 2. Acest lucru sugereaza ca spirulina poate ajuta oamenii sa controleze diabetul zaharat.

Aceste rezultate sugereaza ca spirulina arata promisiunea ca hrana pentru a sprijini managementul diabetului de tip 2.

Un studiu pe animale din 2017 sustine ideea ca spirulina poate ajuta la gestionarea diabetului zaharat. In acest studiu, cercetatorii au administrat oral soarecilor cu diabet de tip 1 extract de spirulina.

Ca urmare, soarecii au aratat:

• scaderea glicemiei
• niveluri mai ridicate de insulina
• markerii enzimelor hepatice imbunatatite

Cercetatorii au notat ca efectul antioxidant al spirulinei poate fi de ajutor in tratarea diabetului de tip 1.

5. Reducerea colesterolului

Consumul de spirulina poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol.

Colesterolul este o grasime nesanatoasa din sangele unei persoane, iar expertii medicali leaga colesterolul de diverse boli ale inimii.

Lucrarea sistematica si meta-analiza din 2016 sugereaza ca administrarea de spirulina poate avea un efect pozitiv asupra lipidelor din sange (grasimi din sange). In cadrul studiului, s-a constatat ca spirulina reduce semnificativ colesterolul total si LDL mai scazut – colesterol „rau” in timp ce creste HDL – colesterol „bun”.

Un studiu din 2013 sustine, de asemenea, aceasta afirmatie. Cercetatorii au descoperit ca administrarea a 1 g de spirulina in fiecare zi a redus colesterolul total al participantului dupa 3 luni.

6. Reducerea tensiunii arteriale

Dupa cum sa aratat mai sus, spirulina poate reduce colesterolul si exista, de asemenea, dovezi ca ar putea ajuta la controlul presiunii arteriale a unei persoane.

Un studiu pe scara mica la 2016 a constatat ca consumul de spirulina in mod regulat timp de 3 luni a redus presiunea sanguina a oamenilor atunci cand persoana era supraponderal si avea hipertensiune arteriala

7. Prevenirea bolilor de inima

Tensiunea arteriala ridicata si nivelurile de colesterol sunt legate de boala cardiaca.

Intrucat spirulina poate reduce ambii factori de risc, este posibil ca aceasta sa ajute la prevenirea bolilor de inima?

O lucrare din 2013 sugereaza ca aceste alge albastre-verzi pot juca un rol in prevenirea bolilor de inima. Acest lucru se poate datora efectului de scadere a colesterolului, antiinflamator si antioxidant.

8. Stimularea metabolismului

Consumul spirulinei poate ajuta la stimularea metabolismului unei persoane. O rata mai mare a metabolismului poate face o persoana sa se simta ca si cum ar avea mai multa energie. De asemenea, poate creste numarul de calorii pe care le arde in fiecare zi, ceea ce poate ajuta la scaderea in greutate.

Intr-un studiu la scara mica din 2014, persoanele care au luat 6 g spirulina pe zi au avut efecte metabolice benefice, impreuna cu pierderea in greutate si o mai buna calitate a vietii legate de sanatate.

Persoanele din acest studiu au prezentat o boala hepatica nealcoolica grasa si, prin urmare, sunt necesare mai multe cercetari pentru a vedea daca spirulina poate stimula metabolismul si la alte persoane, fara aceasta afectiune.

9. Reducerea simptomelor alergiei

Cand o persoana are alergii la polen, praf sau animale de companie, interiorul nasului lor se poate umfla. Aceasta reactie se numeste rinita alergica. Exista dovezi ca spirulina ar putea contribui la ameliorarea simptomelor acestei afectiuni.

Un studiu din 2013 afirma ca spirulina poate ameliora inflamatia nazala si poate reduce histamina in organism.

Comparativ cu un placebo, acesta poate reduce simptomele rinitei alergice, incluzand:

• nas curbat
• stranut
• congestie nazala
• mancarime

O lucrare din 2011 constata ca exista o cantitate rezonabila de dovezi pentru efectele pozitive ale spirulinei asupra rinitei alergice, dar ca sunt necesare studii mai ample inainte ca cercetatorii sa cunoasca impactul real.

10. Actiune antitoxica

In anumite parti ale lumii, oamenii sunt expusi riscului otravirii din apa potabila contaminata si din alte surse de poluanti. Cercetarile sugereaza ca spirulina poate oferi o modalitate de a trata persoanele afectate.

O lucrare din 2016 a constatat ca spirulina a avut proprietati antitoxice care ar putea contracara substantele poluante din organism, inclusiv:

• arsenic
• fluorura
• fier
• conduce
• mercur

Autorii studiului sugereaza ca spirulina ar putea fi o substanta utila pe care sa o foloseasca clinicile alaturi de alte tratamente impotriva otravirii poluanti.

11. Sustinerea sanatatii mintale

O lucrare din 2018 evidentiaza rolul potential pe care spirulina il poate juca in tratarea tulburarilor de dispozitie.

Teoria este ca spirulina este o sursa de triptofan. Triptofanul este un aminoacid care sustine producerea de serotonina. Serotonina joaca un rol important in sanatatea mintala.

Persoanele cu anumite conditii de sanatate mintala, cum ar fi depresia si anxietatea, pot avea niveluri reduse de serotonina. Utilizarea suplimentelor de triptofan pentru a mentine nivelurile serotoninei sanatoase poate juca un rol in sustinerea bunastarii mentale.

Cercetatorii trebuie sa efectueze mai multe studii clinice inainte de a sti adevaratul rol al spirulinei in sustinerea sanatatii mintale.

Exista interactiuni sau riscuri?

Administratia americana pentru alimente si medicamente (FDA) nu reglementeaza spirulina, insa o lucrare din 2014 arata ca spirulina este bine tolerata de majoritatea oamenilor, deci nu provoaca efecte secundare semnificative.

Este o idee buna sa verificati orice interactiune cu un medic inainte de a lua un nou supliment alimentar, inclusiv spirulina.

Cum sa includem spirulina in dieta

Spirulina este disponibil sub forma de pudra sau tableta.

Ca pulbere, oamenii pot:

• adaugati-l in smoothie, ceea ce confera bauturii o culoare verde
• presarati pulberea de spirulina pe salate sau in supe
• amestecati-l in batoane vegane, impreuna cu alte ingrediente sanatoase
• amestecati o lingura in sucuri de fructe sau legume

Oamenii pot lua, de asemenea, spirulina ca supliment alimentar sub forma de tablete.
Oamenii pot cumpara spirulina uscata din magazinele naturiste sau din magazinele online. Spirulina comprimate.

Rezumat

Cercetarile initiale sugereaza ca administrarea spirulinei poate imbunatati urmatoarele:

• pierdere in greutate
• sanatate intestinala
• managementul diabetului
• tensiune arteriala
• colesterol
• riscul bolilor cardiace
• rata metabolica
• simptome de alergie
• sanatate mentala

Pentru a incerca spirulina de calitate, pulbere sau tablete, nu mai cauta, esti deja unde trebuie – intra aici: https://www.activpharma.ro/rezultate-cautare/spirulina.

Bibliografie:

www.medicalnewstoday.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.researchgate.net

Lasa un comentariu